alıç meyvesi

Alıç Meyvesi

Alıç Meyvesi

Alıç Meyvesi, gülgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmemektedir. Anadolu’nun hemen her yerinde yaygın olan alıcın 20 kadar türü ülkemizde yetişmektedir. Alıç türleri kışın yapraklarını döken, güzel çiçeklerinden ötürü kültürü de yapılan dikenli ağaç ya da ağaççıklardır.

Bu türlerden, taşıdığı beyaz renkli dikenlerden ötürü Akdiken de denilen (C. monogyna) türü 2-4 m. boylanabilir. 3-7 loplu yapraklarının rengi parlak yeşil ve uçları kesik kesik olur. Nisan-haziran ayları arasında açan çiçekleri beyaz ya da pembe renkli; meyveleri hafif buruk tatlı, kırmızı renkli ve ufaktır. Alıç türleri meyvelerinden döktüğü tohumlarla çoğalır.

Alıç meyvelerinde saponinler, glikozitler, flavonitler, askorbik asidi de içeren asitler ile tanen bulunur. Bazı yerlerde sonbahar mevsiminde kimi alıç türlerinin meyveleri ipe dizilerek pazar yerlerinde satılır ve öteki meyveler gibi yenir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki kan damarlarını (özellikle kalp ve beyin) genişletir. Kalp faaliyetlerini düzenler, sinirleri yatıştırıcı ve idrar söktürücü te sirdedir. Kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp zaafiyatı, asabi kalp, ateroskleroz, kalp atışları, uykusuzluk vesairede kullanılır

Halk tababetince ayırıcı sistem hastalıklarına,prostat büyümesine,nefes darlığı vs de kullanılması tavsiye olunur.

Sağlığa yararlı önemli özellikleri ve zehirsiz oluşu nedeniyle Avrupa’da birçok hazır ilacın bileşimine katılan alıcın tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir:

Kalbi ve dolaşım sistemini güçlendirici toniktir.

Bedenin gereksinimine göre, kalbi ya uyarıp atışlarını artırır ya da kalp atışlarını ağırlaştırır. Kalbin işlevlerini en pürüzsüz şekilde güvenle düzene sokar.

İdrar söktürücüdür.

Sinir bozukluklarını, sinirsel kalp çarpıntılarını geçirir. Sinirleri yatıştırır.

Yüksek tansiyonu düşürür.

Uykusuzluğa karşı güvenle kullanılır.

Bütün bu durumlarda sağlığa yararlı etkileri için, alıcın olgun meyveleri ve bir miktar yaprağı sonbahar başı ile ortası arasında toplanır. 2 tatlı kaşığı meyve ve yaprak karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 20 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, bu tedaviye iyileşme sağlanıncaya değin devam edilmelidir.”