aloevera yağı

Aloevera Yağı

Aloevera Yağı

Aloevera Yağı, jel barındıran yapraklarından ekstraksiyonla elde edilir. Aloevera Yağı, Zambakgiller familyasındandır. 30 cm’ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllık sukkulent (etli ve sulu) bitkidir. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar.

Aloevera Yağı Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri, dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır.

Bilinen Bileşimi : Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir. Reçinesine ise halk arasında sarı sabır denir. Sarısabırdan çıkarılan bu özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.

 

Aloevera Yağı Kullanımı

Kan dolaşımının hızlanmasına, cildin nem dengesinin düzenlenmesine ve hücre yenilenmesine yardımcıdır.

Afrika’da doğal olarak yetişen bitkinin taze yapraklarından buhar distilasyonu yoluyla elde edilir. Çeşitli enzimler, mineraller ve proteinler içeren yağ, kan dolaşımını
hızlandırıcı, cildin nem dengesini düzenleyici ve hücre rejenerasyonunu sağlayıcı etkileri olduğu biliniyor.

Cilt temizliği, sivilce ve akne tedavisi gibi problemlerde kullanıldığı bilinmektedir. Alerjik ve kuru ciltlere iyi geldiği bilinmektedir. Klasik anlamda ise, aloe vera bitkisi özellikle yanık ve donma tedavilerinde yardımcı olabilmekte, burkulma, kramp ve adale ağrılarını önlemek için yıllardan beri sporculara uygulanabilmektedir. İçerisinde bulunan gliko-protein ve polli-sakkaritler bağışıklık sistemini de güçlendirebilmeye yardımcıdır.”