anason

Anason

Anason

Anason. Memleketin sıcak taraflarında, kültür olarak yetiştirilir.Menşei Akdeniz olarak tahmin edilmektedir.

Meyveler; mahsül, tohumlarının dökülmemesi için tam olgunluk devresinden önce biçilir.Biçildikten sonra kurumaya bırakılır, sonra harman edilir.Anason tohumları bozyeşil renkte, karekteristik kokulu ve tatlı bir tada sahiptir.Temizlenenlerde %12, iyice ayıklanmayan tohumlarda da %16 rutubet payına müsaade edilir.Kenevir, torbalara veya 4 katlı kağıt torbalara doldurulur. Rutubet almaktan korunmalıdır.Nem alan tohumlar çabuk kararırlar.Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilmelidir.

KİMYEVİ TERKİBİ: (%90 anetol, %10 anetol havikol, anis aldehidi, anis ketonuve anis asidi muhtevalı ) eterik yağ, %24 kadar yağlı maddeler, %20 kadar albüminli maddeler, reçine, tanenler, acı maddeler vs. ihtiva eder.

Halk tebabet,nde kullanımı

Anason balgam söktürücü ve bağırsakları uyarıcı tesire sahiptir.İdrar söktürücü ve ağrıları sakinleştiricidir.Süt bezlerinin faaliyetini arttırır.Çeşitli sebeplerden oluşmuş öksürüklere karşı bronş iltihabı, larenjit (gırtlak iltihabı), anjin kronik akciğer inginleri, farenks (yutak) iltihabı, mide (gastrit) iltihabı, gazlar, böbrek ile mesanedeki kum ve taş düşürücü emzikli kadınlarda süt artışı sağlamakta kullanılır.

Halk tababetinde ses kısıklığı, uykusuzluk, baş ağrısı, yetersiz ve ağrılı adet hallerinde, hıçkırık ve diğer hallerde de kullanılır.