Andız Kökü

 

Andız Kökü

Andız Kökü, Tadı acı olan bitki midevidir: iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır. Safrayı söktürür. 

İdrarı artırıcı etkisi vardır. 

Terleticidir. Nezleyi keser, göğsü yumuşatır. Öksürüğü hafifletir. Özellikle çocuklarda rahatsız edici bronşit öksürüğüne çok iyi gelir. 

Bedeni güçlendirici toniktir. Geçmişte veremin tedavisinde de kullanılmıştır. 

Bronşite eşlik eden astım ve anfizem durumlarında rahatlatıcı etki yapar. 

Bütün bu sağlığa yararlı etkilerinden yararlanmak için, andızotunun rizomu, sonbaharın başı ile ortası arasında toprak kazılıp çıkarılır. İyice temizlenip parçalanır. Bu parçalar güneşte ya da 50-70 C derece yapay ısıtmayla kurutulur. 1 tatlı kaşığı kök parçası alınıp önce 8-10 saat süreyle 1 bardak soğuk suda bırakılır.  

Ayrıca doku ve damar büzücü etkileri nedeniyle andızotu yara iyileştiricidir. 

Antiseptik (mikrop kırıcı) etkisi de vardır. 

Bu etkileri sağlamak için, yukarda tarifi verilen infüzyon, şikâyetli yerlere dıştan uygulanır. Andızotu aşırı kullanılırsa mide bulantısına neden olabilir.