Ceviz Yağı

Ceviz Yağı

Ceviz Yağı, boyu 25 m kadar yükselir. Daha yapraklanmadan, Mayıs’ ta çiçeklenir. Meyveleri kalın ve yeşil kabuk içindedir. Taze yaprakları Haziran’ da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül’de toplanır.Kışın yaprak döken gösterişli bir ağaçtır. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur.

Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu’ da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen, eterli uçucu yağ, juglan (mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar içermektedir

Ceviz yağı tekli doymamış yağ içeriğinden dolayı kalp ve dolaşım sistemini düzenler. Kolesterolü düşürür.Damar sertliğini engeller. Yüksek oranda Omega 3 yağ asidi içeriğinden dolayı beynin çalışma fonksiyonlarını düzenler.

Ceviz yağında bulunan L-arginin amino asitinden dolayı yüksek tansiyonu engeller.Diyabetli kalp hastaları bu amino asit sayesinde rahat bir yaşam sürerler. Bilinen en yüksek total antioksidan içeriği ceviz yağında vardır.Bu bilgi araştırmalar sonucu “İngiltere beslenme dergisi” (British Journal of Nutrition) Blomhoff R, Carlsen MH tarafından yayınlanmıştır. Koroner kalp damarlarındaki damar açıcı etkisi Kelly JH ve Sabate J. Tarafından araştırılarak “İngiltere beslenme Dergisi”nde yayınlanmıştır.

Çalışan kadınlarda koroner kalp yetmezliği riskini % 37 oranında azalttığı araştırmalar sonucunda bulunmuş.40 yaşın üzerindeki insanlarda pineal bezin melatonin salgılaması azalır. Ceviz yağı pineal bezi uyararak melatonin hormonu salgılamasını arttırır. Bu sayede insanların iyi bir gece uykusu almalarını sağlar. Ayrıca omega 3 yağ asidi içeriğinden dolayı vücut gelişimini arttırır. Balık yağının bitkisel alternatiflerinden biridir.

0 Yorum

Bir yorum yazın