ebe gümeci

Ebe Gümeci

“Ebe Gümeci

Ebe Gümeci, labadanın yapraklarında çeşitli mineral ve vitaminler; kazık köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri bulunur. Anadolu’nun bazı yerlerinde labada yapraklarıyla salata, sebze yemekleri ve ‘efelek dolması’ denilen özel etli yemeği yapılır. Meyvelerinin demlendirilmesiyle yapılan ‘gığış çayı’ bazı yerlerde çay yerine içilir.
Kullanılan Kısımlar: Çiçek ve yapraklar kullanılır. Çiçekler, çiçek açma zamanının başlangıcında (Haziran- Temmuz aylarında) toplanır. Toplanan çiçeklerasla çiğnenmemeli, zira kururken kararırlar. Gölgede veya 45 derece ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru çiçekler mavi menekşe renginde, kokusuz ve helmeli tattadır. Rutubet payı%12 dir. Balya halinde veya tahta kasalrda paketlenir, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir

Kimyevi Terkibi: Helme , vitamin C, provitamin A, antisian glikozidi malvin, tanenler vs. ihtiva eder.

Halk tebabetinde :Bitki balgam söktürücü, yumuşatıcı tesirdedir. Öksürük nefes darlığı, amfizrem, mide ve bağırsak ağrıları ve gazlarda kullanılır.

Halk tababetinde: zorluklu işemede, bademcik iltihaplarında böbrek ve mesane iltihabında, sıraca, göğüs ve (meme) kanseri vs. de kullanılır.

Haricen banyo halinde, kabakulak hastalığında lapa hainde, göz ve göz kapakları iltihabında bağırsak iltihabında bağırsak iltihabında klizma (tenkiye) şeklinde, yaralarda yıkama ve lapa halide kullanılır.

1. Yaprakları, bedeni güçlendirici toniktir.
2. İştah açıcıdır.
3. Kanı ve bağırsakları temizler.
4. Hafif müshil etkisi vardır.

Bu etkiler için, labadanın yaprakları çiğ olarak yenir ya da %5’lik standart dekoksiyonu yapılarak içilir. Yani, 1 litre sıcak suya 50 gr. taze labada yaprağı konulup 15-20 dakika kadar kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksiyon, günde iki-üç kez birer bardak alınır.