Etiket araması: beden güçlendirici

Ayrık Kökü

” Ayrık Kökü Ayrık Kökü, tarla ayrığı rizomları polisakkarit bir madde olan tritisin ile uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı, potasyum, salisilik asit, saponin ve mikrop kırıcı bazı maddeleri içerir. Bu ayrıkotu türünün tıbbi etkileriyle onlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir: Ayrık kökü idrar söktürücü ve hafif yumuşatıcı tesirdedir.Mesane ve böbreklerde taş, prostat, mide ve bağırsak iltihaplarında … Continue reading Ayrık Kökü

Çemen Tohumu

” Çemen Tohumu Çok keskin kokulu olan çemen otu tohumlan, % 30’a varan oranda yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar; trigonellin, kolin ve kumarin adlı maddeleri içerir. Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı, pastırma imalatıdır. Burada tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sıvanan keskin kokulu “”çemen”” adlı macunun içine ana … Continue reading Çemen Tohumu

Kiraz Sapı

” Kiraz Sapı Kiraz ağacının meyvesi, bulunduğu bölgeye göre nisan sonu ile temmuz ayı arasında olgunlaştığında, siyaha yakın kırmızı ya da sarı renkte olur. 1-3 cm. çapında yuvarlak biçimli, etli, sulu, az lifli, aromalı ve lezzetli olan meyveyi, dallara ince uzun bir sap bağlar. Fosfor, B3 ve C vitamini ile meyve şekeri yönünden zengin olan … Continue reading Kiraz Sapı

Isırgan Yaprağı

” Isırgan Yaprağı Isırgan Yaprağı, diğer adları dalayan diken, Gidişkenotu, Sırganotu) Isırgangiller familyasının örnek bitkisidir. Dünyanın tüm ılıman bölgelerine yayılmış Urtica cinsi 50 kadar bitki türünün ortak adı Isırgan’dır. Bunlardan 5 türü ülkemizde toprağı nemli olan kırlarda, yol ve tarla kenarlarında, bahçelerde ve duvar diplerinde sıkça görülür. 1 m. kadar boylanabilen, üzeri ısırıcı tüylerle kaplı, … Continue reading Isırgan Yaprağı

Ebe Gümeci

“Ebe Gümeci Ebe Gümeci, labadanın yapraklarında çeşitli mineral ve vitaminler; kazık köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri bulunur. Anadolu’nun bazı yerlerinde labada yapraklarıyla salata, sebze yemekleri ve ‘efelek dolması’ denilen özel etli yemeği yapılır. Meyvelerinin demlendirilmesiyle yapılan ‘gığış çayı’ bazı yerlerde çay yerine içilir. Kullanılan Kısımlar: Çiçek ve yapraklar kullanılır. Çiçekler, çiçek açma zamanının … Continue reading Ebe Gümeci

Okaliptüs Yaprağı

” Okaliptus Yaprağı Okaliptus Yaprağı, mersingiller familyasındaki aynı cinsten 300’ü aşkın ağaç ya da ağaççık türünün genel adı Okaliptüs’tür. Anayurdu Avustralya, Yeni Zelanda ve Tasmanya olup oradan dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde okaliptüsün yaşamasına uygun Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıcak; bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir.  Okaliptüs türleri tohumuyla çoğalır. … Continue reading Okaliptüs Yaprağı

Ekinezya

” Ekinezya Ekinezya, çiçekleri görünüşleriyle papatya ve ayçiçeğini andırır. Bu çiçeklerden oluşan meyveleri, tek tohumlu kapçıklar halindedir. Tohumuyla çoğalan ekinezyalar, en iyi şekilde bol güneş alan otlaklarda yetişir. Ülkemizde de sağlığa çok yararlı bu bitkinin yetiştirilmemesi için hiçbir neden bulunmamaktadır. Ekinezya bitkisi, uçucu yağlar, meyve şekerleri, ekinezin adlı özel bir madde ile fenol içerir. bedenin … Continue reading Ekinezya