Hastalıklar

Bronşit

Akciğerlere giden havayollarının iç yüzündeki zarın iltihaplanmasıdır. Akut ve kronik olarak iki gruba ayrılır.

– Akut Bronşit Genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülür. Sisli ve soğuk havalarda çok rahatsız olurlar. 

Hastalığın başlangıcında kuru ve ağrılı öksürük, az yapışkan balgam, sonraları sümüksü cerahatli balgam ile hafif ateş ve halsizlik görülür. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

– Kronik Bronşit Bu çeşit bronşitte; havayollarını yağlayan bezler büyümüş, iç yüzlerinde bulunan tüyler görevini yapamaz olmuştur. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Her iki bronşitte de yapılacak ilk iş sigarayı bırakıp istirahat etmektir. 

 
Anormal bronş ve akciğer hastalığı (Bronchopulmonary dysplasia) yüksek konsantrasyonlu oksijen almış olan yada yeni doğumun hemen sonrasında mekanik soluk alma aygıtına gereksinim duyan bebeklerde, bir solunum güçlüğü sendromu komplikasyonu olarak ortaya çıkar.

Hastalığın belirtileri arasında hırlama, öksürme, siyanoz (ki bunun belirtisi olarak dudaklar ve tırnakların altı mavi renk alır) ve solunum güçlüğü sayılabilir.

Anormal bronş ve akciğer hastalığı çoğunlukla solunum bozukluğu sendromu olan bebeklerde gelişir ve bu bebeklerde kolaylıkla geçmez.

Teşhis edilebilmesi için göğüs röntgeninin alınması gerekir.

Belirtiler

-Hızlı soluma;

-Hırlama;

-Öksürme;

-Güçlükle nefes alma;

-Dudakların ve tırnakların mavimsi bir renk alması (siyanoz)

Eğer yeni doğmuş bebeğiniz anormal bronş ve akciğer hastalığı rahatsızlığına sahipse, hastaneye yatırılması ve gözetim altına alınması gerekir.

Çoğu bebek yavaş yavaş iyileşir ve bu aylar alır. Bununla beraber, yine de ciğerleri hassastır ve enfeksiyon oluşmaması için ciğerlerinin soğuk almamasına dikkat sarfedilrnelidir. Bu bebekler, solunumlarını kolaylaştırmak için oksijen desteğine ve theophylline (bronş genişletici) gibi ilaç desteğine gereksinim duyarlar. Ciğerleri kolayca sıvı birikmesine eğilimli olduğundan, su retansiyonuhu önlemek için diüretikler kullanılır. Bu bebekler (sözgelimi, zatürre gibi) enfeksiyonlara karşı daha fazla risk altındadırlar ve yakından gözetilmelidirler. Dolayısıyla doktorunuz bebeğinizi sık sık muayene etmek isteyebilir.

1. tarif 

Kara ağac kabuğu, kantaron, ada çayı, söğüt yaprağı, okaliptus yaprağı, kekik, nane, hatmi, papatya, melek otu, rezene, lavanta, anason, fesleğen, biberiye, oğul otu, karabaş ve melisa 

Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu çay gibi aç veya tok karnına içilir.

2. tarif 

Sarımsak, soğan, lahana, turp, pırasa, portakal, limon, greyfurt, ayva yenir, böğürtlen meyvesi, kuşburnu marmelatı bol miktarda yenir.

3. tarif 

100 gr. zencefil

50 gr. çörek otu

50 gr. karanfil

50 gr. tarçın

50 gr. havlucan

50 gr. anason .

50 gr zerdeçal
100 gr nöbet şekeri

 bitkilerin tamamı karıştırıldıktan sonra az miktarda kaynatılabilir veya dövülüp 1 kg. bala tamamı karıştırılıp üç öğün yenilir.

4.tarif
Aktarland Bala hatun şerbeti bol bol tüketilir.
5.Tarif
Aktarland.Öksürük ve Bronşit katığı kullanılır
6.Tarif
Aktarland derman krem ve masaj yağı ile vucut masaj yapılır