Hastalıklar

Çıban

Tarif 1
OĞULOTU: Oğulotu yaprakları haşlanır, lapa halinde çıbanların üzerine konulur. 
Tarif 2
TAŞ ANASONU KÖKÜ: Taş anasonu taze kökü sıkıhr, elde edilen mayi ile çıbanlara pansu-man yapılır.

Tarif 3
KEKlK YAĞI: Çıbanları olgun-laştırmak için üzerine kekik yağı sürülür.

Tarif 4
EBEGÜMECI: Ebegümeci kök ve yaprakları kaynatılır, lapa halinde çıbanların üzerine konur, (Çıbanları olgunlaştırmak için). 

Tarif 5
PIRASA: Pırasa az su ile kaynatılır, lapa haline getirilir, çıbanların üzerine konulur (çıbanları olgunlaştırmak için).

Tarif 6
KOYUN OTU: 2 bardak suya, 3-4 kaşık ufalanmış bitki konur, 20 dk kaynatılır, süzülür, kalan artıkları lapa halinde sıcak olarak çıbanlara konulur.

Tarif 6
ASLAN PENÇESI: Taze aslan pençesi ezilir, lapa halinde çıbanların üzerine konulur. SOGAN: Yumuşayıncaya kadar pişirilen soğan lapa halinde konulur.

Tarif 7
KANTARON: Kantaron toz ha-line getirilir, zeytinyağı ile karıştırlır, çıbanların üzerine konur. 

Tarif 8
YULAF: Yulaf kaynatılır, lapa haline getirilir, çıbanların üzerine konulur.

Tarif 9
KETEN TOHUMU: Keten tohumu toz haline getirilir, balla macun yapılır çıbanın üzerine ko-nulursa çıbanı pişirerek kurutur, ağrısını keser. Keten tohumu to-zu sıcak lapa halinde sardır. Keten tohumu toz haline getirilir, 30 gr, 50 gr vazelinle kanştırı-lır, çıbanların üzerine konulur. 

Tarif 10
ÖKSE OTU TOHUMU: Ökse otu tohumu ezilir, çıbanın üzerine konulur. Ökse otu ezilir veya kaynatılır, lapa halinde çıbanların üzerine konulur (Çıbanı açar, cerahatlan çıkarır). 

Tarif 11 
SlNlR OTU YAPRAĞI: Sinir otu taze yaprakları sıcak suya, konulur. Yumuşadıktan sonra çıbanların üzerine sarılır. Sinir otu yaprağı ezilir, yaranm üzerine konulur.

Tarif 12
AT KUYRUĞU OTU: At kuyru-ğu otu kaynatdır, bu su ile çıbanlara kompres yapılır.