Hastalıklar

Menapoz dönemi

MENAPOZ: Deprasyon, çarpıntı, baş ağrısı-baş dönmesi, uykusuz-luk, hassasiyet terleme – sıcakhk hissi — sıkıntı hissi. 

Tarif 1
ASLAN PENÇESÎ: 1 bardak kay-nar suya, 8-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

Tarif 2
ADAÇAYI: 1 bardak kaynar su-ya, 2-10 gr ufalanmış bitki ko-nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Adaçayı toz haline getirilir, günde 3 defa 0,5-3 gr içilir.
 
Tarif 3
PAPATYA: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, sabahları aç karna 1 bardak içilir.

Tarif 4
HAVUÇ TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar-dak içilir. Havuç tohumu toz ha-line getirilir, günde 3 defa 1 -3 gr içilir.

Tarif 5
ÇOBAN ÇANTASI: 4 bardak so-ğuk suya, 4 tatlı kaşığı ufalanmış bitki konur, 8 saat bekletilir, 1 günde tüketilir. 1 ay devam edi-lir, 3 hafta ara verilir, tekrar 1 ay kullanılır ve 3 hafta ara vermek sureti ile devam edilir.1 bardak kaynar suya, 1 tatlı ka-
şığı ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Tarif 6
ÖKSE OTU: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr kuru yapraklı dallardan veya tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içi-
lir. Yıl boyunca içilmeye devam edilir.
Bitki-tohum toz haline getirilir,günde 1-1,5 gr içilir.

Tarif 7
ALIÇ-YEMÎŞEN: 1 bardak kay-nar suya, 4 gr çiçek-yaprak ko-nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 20 gr ezil-miş meyve konur, 10 dk bekleti-lir, günde 2-3 bardak ve daha fazlası  içilebilir.  Çiçek-yaprak toz haline getirilir, günde 2-5 gr içilir.

Tarif 8
BİBERlYE: 1 bardak kaynar suya, 10 gr biberiye konur, 10 dk
bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Biberiye toz haline getirilir, günde 3 defa 1-4 gr içilir.

Tarif 9
ISIRGAN OTU: Isırgan otu, at kuyruğu, civan perçemi, çoban çantası, eğir otu hepsinden eşit miktarda karıştırılır,  1  bardak
kaynar suya, 1 kaşık konulur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır,
günde 2 bardak sabah aç karna gece yatarken içilir.

Tarif 10
SOĞAN: 500 gr suya, 3 adet soğan incecik doğranır. 1 gece bek-
letilip süzülür, günde 3 çay bardağı içilir. Soğan sıkılır, suyundan günde 3 fıncan içilir.