Burun içindeki ince zarın, üst solunum yollarının virütik iltihaplanmasıdır. Nezle bulaşıcıdır.
Hastada burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük bazen de ateş görülür. 1-15 gün devam eder. İyi tedavi edilmezse müzminleşir. Tedavinin ilk şartı istirahat etmek ve kalabalık yerlerden uzak kalmaktır.
Kara ağac kabuğu, kantaron, ada çayı, söğüt yaprağı, okaliptus yaprağı, kekik, nane, hatmi, papatya, melek otu, rezene, lavanta, anason, fesleğen, biberiye, oğul otu, karabaş ve melisa
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu çay gibi aç veya tok karnına içilir.
2. tarif
Sarımsak, soğan, lahana, turp, pırasa, portakal, limon, greyfurt, ayva yenir, böğürtlen meyvesi, kuşburnu marmelatı bol miktarda yenir.
3. tarif
100 gr. zencefil
50 gr. çörek otu
50 gr. karanfil
50 gr. tarçın
50 gr. havlucan
50 gr. anason .
Yalnız bu bitkilerin tamamı karıştırıldıktan sonra az miktarda 3-4 defa kaynatılabilir veya dövülüp 1 kg. bala tamamı karıştırılıp üç öğün yenilir.
Portakal, limon, greyfurt, lahana, pırasa, maydanoz, soğan, sarımsak, havuç, kereviz, turp bol miktarda yenir.