Hastalıklar

Öksürük

Çoğunlukla, göğüs, boğaz veya karın boşluğunda meydana gelen bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkan öksürüktür 3 grupta toplanır.

– Kuru öksürük

Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içmek, sindirim bozuklukları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalp hastalıkları ve ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürükler balgamsızdır, yani kuru öksürüktür.

– Nöbet şeklinde gelen öksürükBu çeşit öksürük, boğmaca veya ciğer şişmesi; gırtlak veya hava borusunun tahriş olması, veya astımdan kaynaklanır. Bu çeşit öksürükte pek az balgam görülür.

– Balgamlı öksürük

Bu çeşit öksürük, sık sık tekrarlar. Hastada hırıltı vardır. Balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte zorluk çeker. Balgamlı öksürük; Bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalp hastalıkları veya tüberküloz’un bir işareti olabilir.

Öksürük, nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

1. tarif

20 gr. deniz kadayıfı

1 kg. sütte kaynatılıp  içilir.

2. tarif

1 bardak ılık süt

1 yumurta sarısı

Az miktarda zencefil veya karabiber karıştırılıp tok karnına içilir.

3. tarif

Zeytin yağı, limon, yarı yarıya karıştırılıp aç karnına 4 öğün 1 yemek kaşığı içilir.

4. tarif

Sahlep pişirilip sütle üzerine zencefil dökülüp içilir.

5. tarif

50 gr. keten tohumu kavrulup dövülür

50 gr. bakla unu

50 gr. kavun çekirdeği dövülüp toz haline getirilir

50 gr. fındık

1 kg. bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 yemek kaşığı sade veya suda karıştırılıp içilir.

6. tarif

50 gr. zencefil

50 gr. kebabiye

50 gr. zerdeçal

50 gr. çörek otu

50 gr. günlük

1 kg. Kestane balına karıştırılıp  aç veya tok karnına yenir.

7. tarif

Bol soğan, sarımsak, lahana, pırasa, çam fıstığı, fındık, incir, antep fıstığı, pişmiş ayva,

elma, havuç ve kereviz yenir.

8. tarif (Aktarland.Öksürük ve Bronşit çayı)

Meyan kökü, papatya, ayva yaprağı, hatmi çiçeği, hünnap, ıhlamur, ada çayı, kuru elma,

kestane kabuğu, kekik, lavanta, mercan köşk, biberiye, oğul otu, karabaş otu, mentollü

nane, ökse otu, yarpuz, ebegümeci, sığır kuyruğu, fesleğen, okaliptus, gelincik çiçeği,

çuha çiçeği, alıç çiçeği, ardıç tohumu, anason, rezene, ayrı ayrı veya bir kısmı

karıştırılarak aç veya tok karnına çay yerine ballı limonlu bol miktarda içilir.

9.Tarif

Aktarland Bala Hatun Şerbeti Bolca tüketilir