Dizdar-Baharat-bitki-bilgi

İpek Fidanı

İPEK FİDANI, SARMAŞIK

PERIPLOCA GRAECA L.

(Asclepiadaceae- fam.)

Bulunduğu Yerler: Karadeniz sahillerinde, çalılıklar arasında, ormanlık alanlarda vedere kıyılarında bulunur.

Yapısı: tırmanıcı bir çalıdır. Yapraklar; Bütün kenarlı, parlak, karşılıklıdır. Çiçekler; iri, dışarı kısmı yeşilimsi, iç kısmı kahverengi , seyrek çiçek demetleri halinde , başak( çuşka biberi gibi) şeklinde olup çok tohumlu ve kanatçıklarla donatılmıştır.

Kullanılan Kısımlar: Kabuk ve tohumlar kullanılır. Kabuklar ilkbaharda ( Mart- Nisan aylarında) gövde ve dallar soyulur. Evvela halka şeklinde çizilir, sonra iki çizgi arası çizilerek kolaylıkla soyulur. Gölgedeveya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru kabukların dış rengi parlak boz, içi sarımtırak kahverengidir. Karakteristik hafif kokulu ve hafif acılı lezzettedir. % 12 rutubet payına müsaade edilir. Balya veya torbalarda paketlenir. Tohumlar olgunlaştıktan sonra toplanır. Gölge veya 40 dereceye kadar ısıtılmış fırınlarda kurutulur. Kuru tohumlar kahverengii ve kırışıktır.torbalarda paketlenir, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Kabuklar kalbe yararlı glikozidlerden periplosimarin, periplosin, 4-metoksisalisilaldehid vs. ihtiva eder. Tohumların terkibi henüz incelenmemiştir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Kalbin kasılma kuvvetini arttırır. Kan akımını hızlandırır, solumayı rahatlaştırır ve idrar ayırımını kolaylaştırır. Periplosinin tesiri strofantin in tesirine benzer, fakat daha az devamlıdır. Bitki kabuğundan elde edilen ekstrat ( hulasa) ile kan deveranındaki bozukluk yüzünden kalp yetmezliği tedavisinde kullanılır.

İpek fidanı, halk tababetmizde ; baş ağrısı , kalp nefes darlığı, böbrek hastalıkları vs. ye karsı tavsiye edilir.

Kullanılışı: Kabuklardan bir kahve kaşığı 0,5 lt. kaynak su ile haşlanır. Soğuduktan sonra süzülür. Günde 4 defa yemeklerden evvel bir çorba kaşığı alınır.

0 Yorum

Bir yorum yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.