Leylek otu

Leylekotu
Turnagagası
Leylekgagası
Pis kokulu leylek otu

Leylek otunun tamamı kullanılsa da genellikle otu çay, tentür, natürel ilaç yapımında ve haricen sargısı kullanılır.

Leylek otunun birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Tanin türevleri %5-15 oranında olup en önemli alt türevleri; Geraniin, Izogeranii, Elagitannin ve Gallusasitler içerir.
b) Flavonlar; Rutosid, Quercitrin, Nicotiflorin, Hyerosit ve Izoquercitrin’i sayabiliriz.
c) Organikasitler; Malikasit (elma asidi), Sitrikasit (Limon asidi) içerir.
d) Ayrıca C-vitamini, Eter yağı türevleri ve acı maddeler içerir.

Damarları daraltıcı, kanamaları kesici, iltihapları önleyici ve yaraları iyileştirici özelliklere sahiptir.
Virüslere (enfeksiyona neden olan) karşı yapılan deney-lerde istenilen netice elde edilememiştir ve ayrıca da yeterince araştırma yapılamamıştır.

Halk tebabetinde Kullanımı

ekzema, ishal, iç kanama¬lar, bağırsak iltihapları, bademciklerin ve lenf bezlerinin şişmesine karşı kullanılmıştır. Haricense yaraların üstüne haşlanarak veya taze olarak sarılmıştır.

İki kahve kaşığı Leylek otu (kurutulup ince kıyılmış) demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dk demlenmeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.

Bilinen bir yan tesiri yoktur.

0 Yorum

Bir yorum yazın