Dizdar-Baharat-bitki-bilgi

Mazı

Mazı

Mazı, ağacının sarı-yeşil renkli odunundan elde edilen kerestesi, hafif ve pek dayanıklıdır. Özel amaçlarla makbul sayılarak kullanılır. Mazıların yaprak ve sürgünlerinde, tajon adı verilen uçucu yağ, flavonit, meyve şekeri, yapışkan bitki özü ve tanen bulunur.

Kimyevi Terkibi: % 70 kadar galatoninler, serbest gal asidi, elag asidi vesairedir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Midevi ve kan dindirici. Mazılar ; halk tababetinde ishal, dizanteri, çeşitli kanamalar ve zehirlenmelerde ugulanır. Haricen, sulu ekzamalarda ve saç boyamalarında kullanılır. Boya sanayiinde de kullanılır.

Kullanılışı: Dövülmüş mazılardan 1 kahve kaşığı 0,5 lt. suda 15 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır. Bizde en çok sapsız meşe (Quercus robur) mazı meşesi (Quercus robur) türlerinde yaygın halde bulunur. Bunlarda bulunan mazılarda % 30 miktarında tanen.

Mazının körpe sürgünlerinin, yani o yıl süren ince dal ve yapraklarının, sağlığımıza yararlı birçok etkisi vardır. Bu etkileri ve faydalanma yöntemlerini şöylece özetleyebiliriz:

1. İdrar söktürücü, doku ve damar büzücü, bağırsak kurtlarını (solucanları) döktürücü, terletici, kasları gevşetici, insan bünyesini destekleyici ve iyileştirici etkiler taşır.

2. Sedef hastalığının ve romatizmanın tedavisinde yardımcı olur.

3. Kadınlarda geciken aybaşını başlatır ve aybaşını düzene sokar.

Ayrıca mazı, siğillerin iyileştirilmesinde de etkili olur. Bu etkisinden yararlanmak için yukarda hazırlanışı verilen infüzyon, siğillerin üzerine sürülüp sıkıca ovuşturulur. Gebe kadınlar, düşüğe neden olabileceği için mazı kullanmamalıdır.