muscat

muscat

Muskat

Muskat, Hintcevizi, Molucca Adası’nda yetiştirilen ve yaprak dökmeyen Myristica fragrans bitkisinin tohumudur. Ağaç meyve vermeye yedinci yılda başlar ancak 90 yaşına kadar da meyve verir.
Bu ağacın meyvesinin içinden hem hintcevizi alınır hem de kabuğu öğütülerek hoş kokulu bir baharat elde edilir. Endonezya’da yetiştirilmektedir.

Tadı oldukça sert olduğundan en ince rendeden geçirilir. Zaten çoğunlukla rendelenmiş biçimde satılır. Romalı filozof Pliny, birinci yüzyılda hintcevizinden bahsetmiştir.
Hindistan edebiyatında ise hintcevizinin ağız kokusuna, baş ağrısına ve soğuk algınlığına iyi geldiği söylemektedir. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Serin, kuru ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir.

Nerelerde kullanılabilir?
Bazı çorbalarda, sebze pürelerinde, köfte ve gratenlerde kullanılır. Antiseptik ve iştah açıcı özelliklerinin yanı sıra mideye ve kalbe de iyi gelir.
Ayrıca sebze yemeklerinde, tatlı hamur işlerinde, kekler, kurabiyeler ve çöreklerde kullanılır. Başta beşamel olmak üzere çeşitli soslara eklenir. Peynirli yiyeceklerle uyum sağlar”