nane

Nane

Nane

Nane, türleri arasında en çok kültürü yapılanı (yani insan eliyle üretileni) Bahçe nanesidir (M. piperita). Bu türün yaprak, sap ve çiçeklerinde mentol, menton, jasmon vb. maddeleri içeren uçucu yağ ile tanen, reçine, acı bitki esansı ve bazı organik maddeler bulunur. Nanenin tazesi ya da kurutulmuşu baharat olarak kullanıldığı gibi ilaç, yiyecek ve parfümeri alanlarında da kullanım yeri bulur.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Sğrıları rahatlaştırıcı, antispastik ve dezenfeksiyon te sirdedir. Koroner damarların tepkili (reflektor) genişlemesini tahrik eder. Kaşıntılar, kurdeşen, ekzemelara da kullanılır.

Nane halk tababetinde mide ve bağırsak ağrıları, gaz ve bozukluklar, bronşlu nezle, safra ve karaciğer hastalıkları, baş dönmesi, uykusuzluk, ağızda fena koku, melankoli, sara, nüzül (apopleksi) vesairede kullanılır.

1. Sindirim salgılarını artırdığından mide ve bağırsaklardaki sindirim işlemini kolaylaştırır. 

2. İç organların kaslarında yatıştırıcı etkiler yapar.

3. İçerdiği uçucu yağlar nedeniyle mide bulantılarını keser. Gebelikteki ve yolculuklardaki kusma refleksini bastırır.

4. Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.

5. Beden üzerinde güçlendirici (tonik) etkisi vardır.

6. Bağırsaklardaki kolit yaralarının iyileşmesinde etkili rol oynar.

7. Grip ve nezlede yüksek ateşin düşürülmesinde değerli bir yardımcıdır.