Oğul Otu

Oğul Otu

Oğul Otu, ballıbabagiller familyasındandır. Akdeniz havzasının bitkisi olup Güney Avrupa’da yaygın biçimde tarımı yapılmaktadır. Ülkemizde de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. 100 cm. kadar boylanabilen, dayanıklı çokyıllık otsu bitkidir.

Gövdesi dört köşe kesitli, tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Oval biçimli, kenarları dişli ve tüylü yaprakları limon kokulu olur. Yaz mevsiminden sonbahara kadar salkımlar oluşturarak açan, çok açık sarı ya da beyazımsı küçük çiçekleri iki dudaklı; koyu kahverengi, minik ve gözyaşı biçimli tohumları parlaktır. Tohumu ile yetiştirilmesi çok ağır gerçekleştiğinden bitki ya bölünerek ya da gövde çelikleri alınarak çoğaltılır.

Oğulotu sitral, stranellal, linalol ve pinemi içeren uçucu yağlar ile flavon ve reçine içerir. Körpe yaprakları hoş limon kokusunu vermesi için salatalara, bazı yiyecek ve içeceklere katılır. Melisa çayı olarak demlenip sevilerek içilir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: . Sinirleri yatıştırıcı, ağrıları rahatlaştırıcı, antispastik, hazım sistemi uyarıcı te sirdedir sinirsel menşeli hastalıklara (kalp çarpıntısı, asabi kalp, nevrasteni, migren, cinsi iktidar, ang,na pektoris) sinirsel mide ve bağırsak iltihapları, kusma ve diğer yerlerde kullanılır.

Halk tababetinde baş dönmesi, tansiyon, baş ağrısı, felç (nüzül), nefes darlığı, melankoli, sinirsel kulak ve diş ağrıları, görmede kuvvetlenme, düzensiz adet hallerinde kullanılır. Haricen romatik şişkinlikler, meme bezi ve meme uçları iltihapları, mide ve bağırsak ağrıları da lapa halinde, bademcik vs. ağız iltihaplarında gargara şeklinde kullanılır. Parfümeri sanayiinde de kullanılır.

1. Yatıştırıcıdır; endişe ve depresyonla oluşan gerginlikleri giderir.

2. Gaz söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır, sindirim sistemindeki spazmları yok eder.

3. Terleticidir; ateşli soğuk algınlıkları, nezle ve bronşitte etkili olur.

4. Kalp ve kan dolaşımı sistemi üzerinde tonik etkisi vardır. Tansiyonu düşürür.