Reyhan, Ballıbabagiller familyasındandır. Anayurdu Güney Asya’dır. Ancak, Akdeniz havzası ülkeleri ile Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıkça yetiştirilmektedir. 10-40 cm. boylanabilen, biryıllık duyarlı otsu bitkidir.
Çok kokulu bir bitki olan fesleğen, bileşimi estragol, linelol, sineol ve pinen adı verilen maddelerden oluşan ve uçucu bir yağ olan fesleğen esansını içerir. Bu nedenle koku ve çeşni vermesi için yemeklere pişerken son anda katılır. Ayrıca sirke yapımında ve salatalarda kullanılır.
Kimyevi Terkibi: (Evgenolmetilhavikol, linalool, sineol, pinen, osimen vesaireden mürekkep) eterik yağ, acı maddeler, saponin eserleri, tanenler vs.
Halk tebabetinde Kullanımı
Antispastik te siri vardır. Ağrıları keser , iltihaplanmaya karşı, terletici ve hafif uyarıcı. Mide ağrılarında ve bağırsak sancılarında, yorgunluk ve sinir buhranı, (depresyon) hallerinde tabik olunur.
Halk tababetinde, Reyhan nefes darlığı, boğmaca, bağırsak gazları, böbrek ve mesane iltihapları, dizanteri vesairede kullanılmasını tavsiye eder. Haricen diş etleri ağrılarında (ağız çalkalamakta) , taze usaresi de cerahatlı orta kulak iltihabında kullanılır.
Sindirimi kolaylaştırır. Mideyi yatıştırır.
Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür.
Uyarıcı ve spazm çözücüdür.
Baş ağrısını giderir.
Reyhan ayrıca öksürüğü keser.
Sinirleri güçlendirici etki yapar.
Bitki, bedeni güçlendiren tonik etkisi de yapar. Bu etkinin sağlanması için taze fesleğen yaprakları şarap içinde birkaç saat bekletildikten sonra bu şaraptan içilir.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.