Hastalıklar

sinirlilik halleri

NANE: 50 gr nane, 50 gr su yon-
cası, 50 gr kimyon, 50 gr kedi otu
kökü karıştırıhr 1 bardak kaynar
suya, 1 çay kaşığı konur, 10 dk
bekletilir, sabah ve gece yatarken
yarımşar bardak içilir.

SOGAN: Soğan rendelenir, az petekli balla macun yapılır, sa-bah aç karna, gece yatarken 1 ka-şık yenilir.
 
YARPUZ: 1 bardak kaynar suya, 1 tutam yarpuz konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içi-lir.
Yarpuz yağı (fıliskin yağı) günde 2-10 damla bir şekerle alınır. 

KEDI OTU KÖKÜ: 20 gr kedi otu kökü, 20 gr oğulotu karıştı-rılır, 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr konur, 10 dk bekletilir, günde 3 fincan içilir. 1 bardak kaynar suya 4-12 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak ye-meklerden önce içilir. 50 gr kedi otu kökü, 50 gr papatya, 50 gr nane, 50 gr kimyon, 50 gr fesel-ğen beraberce karıştırıhr, 1 bar-dak kaynar suya 1 çay kaşığı ko-nur, 10 dk bekletilir, sabah ve ak-şam yarım bardak içilir. 

KILIÇ OTU-SARI KANTA-RON: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
OĞULOTU: 1 bardak kaynar su-ya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak ye-meklerden önce veya sonra içilir.
Oğulotu 120 gr (mümkünse taze yaprak) taze limon kabuğu 30 gr, küçük hindistan cevizi 30 gr, kiş-niş 30 gr, karanfıl 15 gr, tarçın 15 gr, 2000 gr ılık suyun içerisine konulur, 8 gün bekletilir, süzü-lür, şişede muhafaza edilir, gün-de 5-20 gr içilir.

Oğulotu
yaprağı toz haline geti-rilir, günde 3-4 defa 1-4 gr içilir. Tohumundan günde 3
defa 3 gr içilir.
Taze
bitki sıkılır, suyundan ya-rım fincan içilir.

PAPATYA: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, sabahları aç karna 1
bardak içilir. Papatya toz haline getirilir, gün-de birkaç defa 1 -2 gr içilir.

IHLAMUR:
1 bardak kaynar su-ya, 2 gr ıhlamur konur, 10 dk bekletilir, günde 3-5 bardak
içilir (özellikle çocuklann sinirlilik hallerinde).

LAVANTA
ÇÎÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4
bar-dak içilir.

Veya
toz haline getirilir, günde 3 defa 1 -2 gr içilir.

ADAÇAYI:
1 bardak kaynar su-ya, 2-10 gr ufalanmış bitki ko-nur, 10 dk bekletilir, günde
2-3 bardak içilir.

YEMlŞEN:
1 bardak kaynar su-ya, 4 gr ezilmiş meyve, çiçek-yaprak konur, 10 dk
bekletilir, günde 2-3 bardak ve daha fazlası içilebilir.

Meyve, çiçek ve yapraklar
toz ha-line getirilir, günde 2-5 gr içilir. KİŞNlŞ: 1 bardak kaynar suya, 6 gr
kişniş konur, 10 dk bekletilir,


günde 3 defa 1 bardak içilir.

Kişniş
toz halinde günde 3 defa 0,5-1 gr içilir.

AYVADANA:
Ayvadana toz hali-
ne getirilir, günde 4-6 gr
içilir. 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık bitki konur,  10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.