kestane çiçeği

Kestane Çiçeği

Kestane Çiçeği

Kestane Çiçeği, Familyası: Kayıngiller (Fagaceae) Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara, Karadeniz bölgesi.

Daha çok Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişen, kupulası dikenli veya çengelli dikenli, küre şeklinde ve nişastaca zengin meyveleri olan ağaçlar.

Kestane ağacı daha çok kayalık yamaçları ve kumlu toprakları sever. Kireçli topraklarda yetişmez. Memleketimizde özel olarak yetiştirilmektedir. Özellikle Bursa bölgesinde yetiştirilen kestaneler Ünlüdur. Yabani olarak yetişen kestane ağaçları 20-30 m yükselebilmekte ve yer yer ormanlar meydana getirmektedir. Azami olarak 700 sene yaşarlar. Yemiş veren kestaneler ise daha alçak boylu olup 5-6 m yüksekliktedir. Kestane; nişasta, sakkaroz, protein ve tanen ihtiva eder.

Halk tebabetinde kestane çiçeğinin kullanımı

ishali keser.

Cinsel gücü arttırır.

Vücuda kuvvet ve enerji verir.

Meyvesi, kasları kuvvetlendirir.

Kandaki kolesterol oranını düşürür. Kansızlığı giderir.

Varis ve basur şikâyetlerini azaltır.

Mideyi kuvvetlendirir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Hastaların iyileşmelerini hızlandırır.

Karaciğere ve mideye de faydalıdır. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir.

Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri

Bütün bu yararları yanında kestane, yüksek tansiyon ve damar sertliği şikâyeti olanlara ve şeker hastalarına tavsiye edilmez.