Uykusuzluğu doğuran nedeni bulmak gerekir.
Basit uykusuzluklarda yatmadan önce sigara, çay, kahve gibi şeyler içmemek, müzik dinlemek, yatak odasını havalandırmak, bir bardak sıcak süt içmek ve sıcak banyo yapmak çok faydalıdır.
Uykusuzluk genelde; stres, sıkıntı, depresyon ve uyarıcı maddelerin kullanımı sonucunda meydana gelmektedir.
Aerobik egzersizler yapmayı alışkanlık haline getirin. Gününüzün belirli bir bölümünü bu egzersizlere ayırın. Belirli bir süreegzersiz yapmak genelde geceleri rahat bir şekilde uyumanız için yeterli olabilir.
Yatmadan önce sıcak bir banyo yapmak (aşırı sıcak değil tabiiki), kaslarınızı gevşeterek uyumanıza yardımcı olur.
Eğer kas ağrılarınız ve kas spazmlarınız varsa ve bu nedenle uyuyamıyorsanız, şerbetçiotu (Humulus lupulus) bitkisinin çaylarını içebilirsiniz. Bira yapımında kullanılan bu bitki, binlerce yıldır yatıştırıcı ve rahatlatıcı oalrak kullanılmaktadır.
Yine ıhlamur çayı rahatlatıcı etkisi ile rahat uyumanıza yardımcı olur.
Yatmadan önceki 6 saat süresince çay ve kahve içmeyin.
Her sabah normalde kalktığınız saatten 1 saat önce kalkmaya çalışın.
Sinir – kas gevşemesini sağlayan kalsiyum ve magnezyum alın. Yatmadan hemen önce her ikisinden de 1000 mg alabilirsiniz. Glukonat ve sitrat formları mide-barsak sisteminde daha kolay bir şekilde emilmektedirler.
Yatmadan 30 dakika önce nişastalı bir şeyler yiyin; örneğin fırında pişirilmiş sade bir patates veya bir dilim ekmek gibi. Bunlar beyinden yatıştırıcı maddelerin salınmasına neden olabilir.
Uyumak için yattığınızda solunum egzersizleri yapın.
Kediotu (Valeriana officinalis) bitkisinin çaylarını (özellikle kökü) deneyebilirsiniz. Bu bitkiden elde edilen valepotriatların yatıştırıcı etkisi vardır
Sarımsak, zeytin yaprağı, öküz gözü, fesleğen, çoban çantası, biberiye, mentollü nane, meşe ağacı yaprağı, gül yaprağı, ada çayı, kekik, alıç çiçeği, anason, ökse otu ve mayana. Otların tamamı veya ayrı ayrı ya da bir kısmı karıştırılıp tok veya aç karnına 1-2 su bardağı limonla birlikte içilir.
2. tarif
Nohut büyüklüğünde limon tuzu ve tel nişadır ayrı ayrı emilip tok veya aç karnına yutulur.
3. tarif
50 gr. alıç çiçeği
50 gr. zeytin yaprağı
50 gr. ökse otu
50 gr. biberiye
50 gr. bamya çiçeği (hibiscus)
50 gr.melisa yaprağı , tamamı karıştırılıp aç karnına bir tutam kaynatılıp 1 su bardağı sade, tok karnına 2 su bardağı limonlu olarak içilir.
4. tarif
Sarımsağın bir dişi iğne ile delinip aç karnına 3 öğün yutulur.
5. tarif
Yemekler tuzsuz yenir. Akşamları çay ve kahve içmemek gerekir.
6. tarif
50 gr. kişniş
50 gr. üzerlik tohumu
50 gr. anason
50 gr. mayana dövülüp toz haline getirilir.Aç veya tok karnına 1 tatlı kaşığı yenir.
7. tarif
Armut
Elma
Portakal kabuğu
Maydanoz, aynı miktarda kaynatılıp aç veya tok karnına 1-2 su bardağı içilir.
8. tarif
Limon, portakal, greyfurt, havuç, kereviz, maydanoz, soğan, sarımsak, kiraz, çilek,
pırasa, kabak, salatalık bol miktarda yenir.