– Lober Pnömoni: Pnömokok adı verilen mikropların neden olduğu had akciğer iltihabıdır. Mikroplu tozlar, fazla yorgunluk, soğuk algınlığı veya uzun süre güneşte kalmak hastalığın zeminini hazırlar. Hastalık ani baş ağrısı, titreme, kusma ve sırt ağrıları ile başlar.
Ateş, 40 dereceye kadar yükselir. Fakat 10. günden sonra düşmeye başlar. Öksürük, kısa sürelidir. Balgam, kanlı ve yapışkandır. Hastanın yüzü kızarmış, dudaklarının etrafı kabarmış, cildi kuru ve dili de paslıdır. Geceleri kriz gelebilir.
– Virüs Zatürreesi: Virüslerin neden olduğu bir çeşit zatürreedir. Ya aniden ya da bir soğuk algınlığı sonunda görülür. Lober pnömoniden daha hafif geçer. Hastalığın ateşi 39 dereceye kadar yükselir. Kendini son derece yorgun hisseder. Öksürüğü kuru fakat az balgamlıdır. Kol ve bacaklarında da ağrılar vardır.
– Bronköpnomoni: İyi tedavi edilmeyen grip, boğmaca, bronşit veya kızamıktan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Nedeni, akciğer ve bronşların yer yer iltihaplanmış olmasıdır.
Hastalık, bronşit gibi başlar, tedbir alınmazsa, 2-3 gün içinde ağırlaşır. Ateş sabahları 38 derece iken akşamları 40 dereceye kadar yükselir. Hastada öksürük, cerahatli ve bazen de kanlı balgam görülür. Halsizdir, nefes almakta güçlük çeker, rengi de soluktur.
Doktor tedavisi şarttır. Diğer tarftan, hasta istirahat ettirilir ve morali üstün seviyede tutulur. Yanına fazla misafir kabul edilmez. Ağrı olan tarafına içine sıcak su doldurulmuş şişe konur. Sıcak su buharı teneffüs ettirilir. Ateşi yükseldiği zaman da; vücudu ıslak bezle silinir. Ateş düşürücü ilaçlar verilmez.
Akasya çiçeği, ardıç tohumu, kekik otu, civan perçemi, ıhlamur çiçeği, ayva yaprağı, portakal çiçeği, mine çiçeği, okaliptus yaprağı, oğul otu, karabaş otu, gül çiçeği, defne yaprağı, alıç, hünnap, lavanta çiçeği, sığır dili, söğüt yaprağı, bamya çiçeği, gelincik çiçeği, aynı sefa çiçeği, mürver çiçeği, mentollü nane ve turunç kabuğu.
Bitkilerin bir kısmı veya ayrı ayrı kaynatılıp aç ve tok karnına çay yerine ballı ve limonlu olarak içilir.
2. tarif
Lahana, turp, havuç, portakal, limon, greyfurt, soğan, sarımsak, kereviz, pazı, pancar,
tere otu, roka, ayva, elma bol miktarda yenir.
3. tarif
100 gr. zencefil
100 gr. zerdeçal
50 gr. darı fülfül
50 gr. çörek otu
50 gr. kebabiye
50 gr. tarçın
50 gr. havlucan
50 gr. hardal tohumu
50 gr. turp tohumu
50 gr. karanfil
2 kg. bala veya pekmeze karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 bardak ılık süte veya suya karıştırılarak içilir.