Zencefil , zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye’de yetişmez. Yararları Çin ve Hindistan’da çok eski çağlardan beri bilinen bitki, Avrupa’ya tüccarlar tarafından getirilip tanıtılmıştır.
Zingiberon, zingiberol, felland-ron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir. Taze kökleri sökülüp dilimlenerek bazı Uzakdoğu yemeklerine katılır. Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak tüketilir.
Bitkinin tıbbi etkilen ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir:
Hazımsızlık, mide ve bağırsakların gazlı olması ve karın ağrısı durumlarında sindirim salgılarını artırır ve gaz söktürücü etkiler yaparak iyileştirici olur.
Son yapılan araştırma sonuçlarına göre mideyi yatıştırıcı etkileri nedeniyle yolculuklarda kusma refleksini yok eder ve rahatlama sağlar.
Kan dolaşımının yetersiz kaldığı durumlarda, özellikle kılcal damarlardaki dolaşımı hızlandırır.
Ateşlilik durumunda terlemeyi artırır; bu yararlı terletici etkisiyle soğuk algınlığını çabuk iyileştirir.
Soğuk havalarda bedeni ısıtır, dayanıklılığını artırır.
Soğuk Algınlığı Ve Gribal Enfeksiyonlarda
Ihlamur 1 bardak kaynar suya, 2 gr ıhlamur konur 10 dk bekletilir, günde 3-5 bardak içilir. Ihlamur toz haline getirilir, günde 3-5 defa 1-4 gr yutulur.
Toz Tarçın 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı tarçın konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.Tarçın tozundan günde birkaç defa 0,10-0,40 gr şekerle yenilir. Tarçın kabukları çay gibi kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Tarçın yağından günde 2-5 damla şekerle alınır (fazlası hazım sistemini tahriş eder).
Toz havlucan 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı havlucan 1 çay kaşığı zencefıl 1 çay kaşığı dövülmüş defne tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Toz Zencefil 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı havlucan 1 çay kaşığı dövülmüş defne tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Zencefıl kökü, havlucan kökü, defne tohumu çay gibi kaynatılıp içilir.
Acı pelin otu 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçek konur 10 dk bekletilir, balla tatlandırılıp günde 2-3 bardak içilir. Pelin otu toz haline getirilir, günde 1-2 gr içilir.
Hatmi Çiçeği 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandınlıp içilir. Hatmi çiçeği, ebegümeci, menekşe, sığır kuyruğu, deve tabanı beraberce haşlanıp içilir.
Andız Kökü 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Andız otu kökleri toz haline getirilir, günde 2-10 gr içilir. ŞALGAM TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 5 gr şalgam tohumu toz halinde, 5 gr ıhlamur konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
Adaçayı 1 bardak kaynar süte 2-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. ADAÇAYI-PAPATYA: 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı adaçayı – 1 çay kaşığı papatya konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, sabah-akşam 1 bardak içilir.
Sinameki Sinameki 50 gr, günlük 45 gr, damla sakızı 45 gr, şeker 50 gr karıştırılır, toz haline getirilir, gece yatarken 8 gr içilir.
Mürver Çiçeği 1 bardak kaynar suya, 8-15 gr çiçek-yaprak konur, 10 dk bekletilir, gün-de 2-3 bardak içilir. 1 bardak su-ya, 8-15 gr parçalanmış gövde kabuğu konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
Sarımsak 2 diş sarımsak 1 çay bardağı sütle kaynatıhp içilir.
Limon Limon kabukları kurutulur, toz haline getirilir, aynı miktarda şekerle karıştırılır veya balla macun yapılır, sabah-akşam 1 tatlı kaşığı yenilir. Sıcak limon şerbeti içilir.
Ogul Otu 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.